Vastuullisen matkailijan valintoja Uudesta-Seelannista

Katja Vaulio | 4.12.2019

”Mitä se vastuullinen matkailu oikein on?” Tähän kysymykseen olen saanut toistuvasti vastata pitkällä matkallani, aina kun kerron, että kirjoitan aiheesta kirjaa. Yhä on monia ihmisiä, jotka eivät ole ikinä termiä kuulleetkaan, eikä heillä ole aavistustakaan siitä, mitä se voisi tarkoittaa.

Tässä tekstissä esiin nostamani esimerkit ovat vain pieni osa vastuullista matkailua, mutta antavat ehkä suuntaa siihen, millaisia valintoja matkallaan kukin voisi tehdä. Kirjoitan tekstin myöhemmin myös englanniksi, sillä kysyjät eivät toki osaa suomea. Ehkäpä Suomessakin on kuitenkin ihmisiä, jotka kaipaavat aiheesta lisätietoa.

Vastuullinen matkailu on ennen kaikkea toimintaa. Sen tavoite on tehdä paikoista parempia ihmisille asua ja vierailla. Se huomioi ekologiset, sosiokultuuriset, poliittiset ja taloudelliset kysymykset – ei siis pelkästään ympäristöasioita, kuten helposti ajatellaan. Tunnustan kyllä, että se on minun suurin mielenkiinnonkohteeni! Vastuullinen matkailu ei ole oma matkustussuuntauksensa, vaan se on tavoitteena kaikessa matkailussa. Vastuullisilla valinnoilla ja toimenpiteillä päästään kohti kestävää matkailua.

Miten vastuullinen matkailija matkailee?

Seuraavaksi esittelen muutamia omia vastuullisen matkailijan valintojani, joiden avulla on helppo lähteä suunnittelemaan seuraavaa matkaansa. Kestävä matkailu ei ole lopulta mahdottoman vaikeaa, mutta se vaatii joiden valintojen ja päätösten tekoa – ja niistä kertomista eteenpäin.

1. Vastuullinen matkailija matkustaa bussilla

Uusi-Seelanti on autonvuokrauksen mekka. Minä päätin kuitenkin valita toisin ja hankaloittaa matkantekoani – tai näin monet sen kokevat. Tosiasiassa bussilla matkustaminen ei ole millään tavalla hankalaa. Luulen, että se estää minua päätymästä ojaan, koska autonratissa maisemia ihastellessa lopputulos tuskin olisi kovin hyvä. Pääsen silti kaikkialle minne haluan, Intercity-bussien ja erilaisten kuljetusfirmojen avulla. Valintani saastuttaa myös huomattavasti vähemmän, kuin omalla autolla ajaminen.

2. Vastuullinen matkailija ostaa vain paikallisia tuotteita

Ruoantuotannossa muistetaan huomauttaa toistuvasti, että ruoan kuljettamisen hiilijalanjälki on todella pieni. Silti en suostu hyväksymään sitä, että ruokaa kuljetaan maasta toiseen jatkuvasti. Ruokakaupassa painotan paikallisia tuotteita, mikä on toki helppoakin, sillä Uusi-Seelanti haluaa olla melko omavarainen maa. Mansikat, kiivit ja avokadot ovat olleet parhaimmillaan täällä ollessani ja nyt odotellaan kirsikka- ja persikkasadon kypsymistä.

Muuten vältän kaikenlaista tavaroiden ja vaatteiden ostamista, mutta kaksi asiaa tahdon täältä mukaani: paikallisesta jadesta valmistetun korun, sekä julisteen, jossa on Uuden-Seelannin lintuja. Valinnoillani tuen paikallisten työllistämistä, sillä tuotteet on valmistettu paikan päällä, samoin materiaalit ovat täältä.

Eräs ehdottoman paikallinen tuote olisi lammas, mutta sitä olen yrittänyt vältellä, kuten lihansyöntiä muutenkin. Puolet maan pinta-alasta on laidunalueina ja mielestäni se on liikaa. Lampaita ei myöskään kohdella niin hyvin, kuin äkkiseltään saattaisi näyttää. Lisääntyvä karjatalous taas on jo pilannut vesistöjä ja maita, enkä suinkaan halua tämän ihmeellisen luonnon pilaantuvan.

3. Vastuullinen matkailija matkustaa sesongin ulkopuolella

Matkustamalla sesongin ulkopuolella voi helposti tukea paikallista työvoimaa ja paikkakuntien elinvoimaisuutta. Se myös tasoittaa turistivirtoja ja on kaikin puolin mukavampaa. Lähden maasta vähän ennen, kuin turistisesonki todella alkaa.

4. Valitsemalla majoituspaikat tarkkaan

Olen yöpynyt kaikenlaisissa eri paikoissa, hotelleissa, hostelleissa, leirintäalueilla, Airbnb-majoituksissa ja mökeissä. Yritän tehdä valintoja, jotka taas kerran työllistävät paikallisia. Tämä ei kuitenkaan ole aina helppoa, sillä asiasta ei kerrota avoimesti. Suosin matkoillani persoonallisia hotelliratkaisuja, mieluiten sellaisia, jotka ovat olleet jo pitkään olemassa, tai sitten rakennus on alun perin tehty johonkin muuhun tarkoitukseen. Kuten entinen rautatieasema, missä Aucklandissa yövyin! Tukisin mieluusti myös niitä yöpymispaikkoja, jotka ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä, mutta tämäkin selviää usein vasta paikanpäällä.

Sanoisinkin, että tämä kohta vaatii matkustajalta aika paljon vaivannäköä, joka mielestäni kuuluisi jollekin muulle.

5. Tukemalla ympäristötyötä tekeviä toimijoita

Monet Uuden-Seelannin luontokohteista ovat DOCin alaisia, eli Department of Conservation valvoo niitä. Uskallan väittää, että heidän toimintansa on hyvinkin kestävällä pohjalla – lähetin heille viestiä ja kysyin lisätietoja siitä, miten he valvovat, että maa on vastuullinen tulevaisuudessakin. Yksityiset retkien järjestäjät ovat taas asia erikseen, ja heidän kohdallaan pitää nähdä vähän enemmän vaivaa, jotta selviää, millaista toiminta on. Tässä kohtaa Uusi-Seelanti on kuitenkin erittäin helppo kohde. Useat toimijat tekevät työtä luonnon monimuotoisuuden eteen ja erityisesti paikallisten lintukantojen elvyttämiseksi nähdään vaivaa. Näistä asioista myös kerrotaan selvästi esitteissä ja nettisivuilla. Monesti osa pääsymaksusta menee suojelutyön hyväksi ja näinhän se kuuluisi mennäkin. Muutamia mainitakseni, erityisesti retket pingviinien ja albatrossien tarkkailuun on suunniteltu hyvin ja lintuja ajatellen. Wellingtonin keskustassa oleva luonnonpuisto jätti myös hyvän mielen. Se on alue, joka on tarkoitus palauttaa ennalleen ja työ eteneekin hyvin – monet lintulajit ovat jo palanneet kaupunkiin. Ennusteen mukaan menee noin 500 vuotta, että alue on täysin alkuperäisessä tilassa, mutta työ on aloitettu, ja se on tärkeintä!

Matkakohteet vaativat erilaisia vastuullisia valintoja

Eri matkakohteet ovat toki erilaisia. Uusi-Seelanti on maa, jossa on kohtuullisen helppoa tehdä vastuullisia valintoja asiaa sen kummemmin ajattelematta. Toisaalta taas, täälläkin painotetaan joitain huonoja valintoja, kuten autonvuokrausta, joka on itsestäänselvyys. Jouduin tekemään hieman töitä selvittääkseni kaikki kuljetukseni, mutta maassa matkustaminen ilman omaa autoa ei oikeasti ole hankalaa!

Jossakin toisessa kohteessa taas on helppo valita ympäristöystävällisiä, paikallisten pitämiä majoituksia. Jos haluat aloittaa helposta asiasta, mieti, mikä olisi sinulle sopiva matkustusajankohta. Täytyykö kaikkien rynniä pitkin Eurooppaa juuri elokuussa?

Huomioithan myös, että mainitsemani esimerkit ovat vain muutama eri vaihtoehto ja vastuullisuuden eteen voi tehdä paljon muutakin. Lisätietoja voit opiskella vaikkapa täältä.

Tältä matkalta on myös helppo aloittaa – vastuulliset valinnat on jo pitkälti tehty puolestasi!

Lisää tietoa vastuullisesta matkailusta ja ympäristöasioista saat, kun liityt seuraajakseni Facebookiin tai Instagrammiin!

Katja Vaulio

Kirjoittaja on vastuullisuuden asiantuntija, kouluttaja, Venäjän ja Kreikan kielten ja kulttuurien tuntija, kirjoittaja ja matkailija.