Vastuullisen matkailun uusimmat uutiset

Katja Vaulio | 16.10.2019

Olen juuri pitkällä matkalla Uudessa-Seelannissa ja saavuttanut erävoiton kohti vastuullista matkailua! Jo ennen maahan saapumista ärsyynnyin siitä, että yhdessä maailman vastuullisimmista matkailumaista tunnetuin lause tuntuu kuitenkin olevan "vuokraa auto".

Eikö matkailijoita olisi tarkoitus kannustaa liikkumaan julkisilla kulkuneuvoilla?

Päästyäni perille aloin varailla bussiyhteyksiäni, jolloin minulle selvisi, että olen taas kerran keskellä haastavaa salapoliisityötä. Bussiyhteydet olivat olemassa, jokaikiseen paikkaan, mihin halusin päästä - mutta niiden selvittäminen vaati aikaa, kymmeniä sähköposteja ja paljon tuuria. Ei ole ihme, että kaikki toistelevat kuin papukaijat, "vuokraa auto, maassa ei voi liikkua muuten." Sitä iloisempi olen, kun onnistuin todistamaan tuon väitteen vääräksi. Kun matkani päättyy, on varmaan aika kirjoittaa tästä myös englanniksi, jotta paikallisillekin selviää, miten se joukkoliikenne Uudessa-Seelannissa oikein toimii.

Tässähän ne vastuullisen matkailun uutiset sitten olivatkin! No, ehkä niitä on muitakin, globaalimmalla tasolla.

Lentäminen. Vastuullisuudesta on tullut lentämisen suurin haaste. Kerosiinin verottamisesta keskustellaan useassa maassa ja esimerkiksi Saksa suunnittelee lentoveron nostamista, kun taas Ranska on lisännyt "eko-veron" lentolippuihinsa. Lentoyhtiöistä KLM tuntuu olevan edelläkävijä, sillä yrityksen toimitusjohtaja on rohkeasti aloittanut keskustelun aiheesta "entäpä jos menisitkin junalla". Kuka uskaltaa tehdä perässä?

Liikaturismi. Täytyykö tosiaan aina päästä sinne, minne kaikki muutkin ja vielä samaan aikaan? Turismikohteiden tungeksinta nostattaa tunteita, eikä ihme. Jos asuisit Venetsiassa, niinköhän iloitsisit vierailijoiden jatkuvasta virrasta? Meillä matkailijoilla on yhtä suuri vastuu tässä asiassa, kuin matkakohteilla. Käytä rohkeasti Googlen palvelua ruuhkautuneista matkakohteista ja suunnittele matkasi uudelleen. Monet matkakohteet, kuten Dubrovnik ja Santorini rajoittavat jo vierailevien risteilijöiden määrää, mutta mielestäni eivät riittävän rohkeasti. Matkailu tuo toki rahaa kohteelleen, mutta pitäisikö ahneudellakin olla rajansa?

Airbnb:n ongelmat. Kuten on jo huomattu, lukuisat Airbnb-asunnot alueella vaikuttavat asuntojen hintoihin ja karkottavat paikallisasukkaita halvimmille alueille. Fairbnb taistelee tätä vastaan majoitustoiminnalla, jossa ihmiset ja yhteisö ovat voittoja tärkeämpää. Yksi vastuullisen matkailun muotoja onkin pohtia, minkälaisessa paikassa matkakohteessaan yöpyy - ja kuka siitä hyötyy?

Muovi. Rantojen ja merten muoviongelmaan kehitetään jatkuvalla tahdilla hyviä vaihtoehtoja. Muovipussien tarjontaa rajoitetaan ympäri maailmaa. Hotelliketjut poistavat muovisia vesipulloja huoneistaan. Hauskin uutuus oli mielestäni biohajoava kahvikuppi, jonka reunojen sisällä on siemeniä, joten kupin voi istuttaa ja siitä toivottavasti kasvaa kasvi!

Turismivero. Juuri ennen lähtöäni Uuteen-Seelantiin, minun piti vielä hakea matkustuslupaa ja maksaa eräänlainen ympäristövero matkastani. Tein sen ilomielin. Suomi on yksi niistä harvoista EU-maista, joissa turismiveroa ei ole otettu vielä käyttöön. Mielestäni jokaisen maan pitäisi laskuttaa se tulijoiltaan ja sijoittaa raha maan ympäristötyöhön.

Hiilineutraali matkailu. Matkailualalla tapahtuu jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä. Tarkoituksena on kehittää junia, lentokoneita ja laivoja, joilla matkustaminen olisi ilmastoystävällistä. Akuilla ja LNG:llä kulkevia laivoja, hybridisähkölentoja, vetypolttokennoilla liikkuvia junia ja vedyllä ja hapella lentäviä koneita - kaikki nämä ovat jo olemassa. Toki vie aikaa, ennen kuin nämä ovat yleisessä käytössä, mutta kukaan ei tiedä, kuinka nopeita harppauksia yhtäkkiä otamme.

Mikä on riittävä syy matkustaa? Kauniita kuvia Instagramiin ja rutkasti seuraajia - jotka hekin haluavat ottamaan lisää kuvia Instagramiin. Onko tämä riittävä syy matkustaa? Mielestäni ei. Vastuullinen matkailu on päämäärä, johon pyritään, ja jota emme täydellisesti voi koskaan saavuttaa. Mutta jokaisella on mahdollisuus ja velvollisuus tarkastella omia matkustusperiaatteitaan ja myös sitä, mitä matkailusta kerromme.

Jos kaipaat lisätietoa ja oppia vastuullisesta matkailusta, tämä kurssi voisi sopia sinulle.

Vastuullisia matkustusterveisiä Uudesta-Seelannista!

Katja Vaulio

Kirjoittaja on vastuullisuuden asiantuntija, kouluttaja, Venäjän ja Kreikan kielten ja kulttuurien tuntija, kirjoittaja ja matkailija.