Vuoden 2020 kiinnostavimmat älykkään jätehuollon startup-yritykset maailmassa

Katja Vaulio | 4.1.2021

*Vuosi 2020 meni koronan varjossa, mutta ympäristöala porskutti silti eteenpäin. Jätehuollon saralla syntyi uusia startup-yrityksiä ja uudet tekniikat ja keksinnöt näkivät päivänvalon. Inspiroivia innovaatioita on reilusti yli sata, mutta esittelen tässä kuusi ehkä mielenkiintoisinta startup-yritystä jätehuollon parissa. Ne kaikki ovat kehittäneet älykkään jäteastian. Se tarkoittaa jätesäiliötä, joka on varustettu täyttötason antureilla ja ilmaisimilla, joissa on langaton yhteys. Ne mahdollistavat jätteiden keräyksen tarkan suunnittelun, raportoinnin ja optimoinnin.*

1. SmartUp Cities. Ranskalainen startup ”SmartUp Cities” kehittää älykkäiden jäteastioiden ja konttien täyttötason seurantaratkaisuja, jotka perustuvat ultraääniantureihin. Siten ne tarjoavat etäyhteyden kaiken tyyppisiin kontteihin ja auttavat suunnittelemaan optimoituja keräysreittejä. Tämä vähentää tunnetusti turhaa ajoa sekä sitä myöten hiilidioksidipäästöjä.

2. Ecube Labs. Yhdysvaltaisen yrityksen CleanCUBE on aurinkoenergialla toimiva jäteastia, jossa on puristin. Se pystyy lukemaan jäteastian täyttötason reaaliajassa ultraääniantureiden avulla ja laukaisee siten automaattisen puristustoiminnan. Tämä kasvattaa jäteastian kapasiteettia jopa 5-8 kertaiseksi. Sisäänrakennettu turva-anturi havaitsee liikkeen ja pysäyttää jätteen tiivistymisen havaittuaan vaikkapa käden tai sormen. Jäteastian tiedot välitetään yrityksen pilvi-ja analyysialustalle CleanCityNetworks:iin analysointia varten.

3. Smartsensor. Australialainen Smartsensor Technologies valmistaa erilaisia tunnistimia jätehuollon avuksi. Täytetason mittauksen aikana sisäänrakennetut ultraäänianturit mittaavat samalla myös astian lämpötilan ja välittävät nämä tiedot palvelimelle yhdessä muiden mitattujen tietojen kanssa. Äkillisissä lämpötilamuutoksissa – vaikkapa tulipalossa – järjestämä ilmoittaa käyttäjille automaattisesti teksti- tai sähköpostihälytyksillä.

4. EvoEco. Yhdysvaltalainen yritys on kehittänyt EvoBin-sovelluksen, joka opettaa käyttäjiään kierrättämään. Jäteastian käyttäjä saa välitöntä palautetta viestien avulla, jotka sisäiset ultraäänianturit laukaisevat. Ne esimerkiksi opastavat käyttäjää tai kertovat, kuinka jätteitä on jo kierrätetty. Viestejä voi räätälöidä tiettyjä yleisöjä tai tapahtumia varten ja niihin voi sisällyttää vaikkapa pelillisiä elementtejä.

5. Sensoneo. Slovakialainen yritys optimoi jäteastioiden kuljetusreittejä. Älykäs reittisuunnittelu mahdollistaa jätteiden keräysreittien automaattisen hallinnan.Järjestelmä perustuu tarkkaan ennalta määriteltyihin analyyttisiin tietoihin jätteiden keräysajoneuvojen kunnosta, konttien sijainnista ja täyttötasosta. Sensoneo yhdistää jätteitä reaaliajassa tarkkailevat ultraäänianturit (Single, Double, Quatro ja mikro-anturit) sekä ohjelmistot (Smart Analytics, Smart Route Planning ja Smart Waste Management System). Niiden avulla tehdään kaupunkien dataan perustuvia päätöksiä jätteiden keräysreittien, -tiheyksien ja ajoneuvokuormituksen optimoimiseksi.

6. Wastebook. Oululainen startup perustettiin alun perin jätehuollon kilpailutukseen. Vuoden 2020 aikana Wastebook kehitti täysin uuden tyyppisen, radiotekniikkaan perustuvan anturin jäteastioiden pinnanmittaukseen. Mittaustekniikan etuna on mm. tarkkuus, häiriöttömyys sekä alhainen virrankulutus. Palvelu sisältää integroinnin reittioptimointijärjestelmiin sekä oman sovelluksen astian seurantaan. Anturi on varustettu myös liiketunnistimella, lämpötilan ja kosteuden mittarilla. Siihen on mahdollisuus saada myös paikan, hiilidioksidin ja voc-päästöjen seuranta.

Näiden kuuden lisäksi alalla on noin 150 muuta lupaavaa kasvuyritystä. Vuosi 2021 näyttää, mitkä yrityksistä menestyvät ja mitkä jäävät taka-alalle. Jätehuollon kehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt ja nyt toivotaan, että innovaatiot saadaan tehokkaasti käyttöön eri maissa.

Kuvat: Ecube Labs, EvoEco, Wastebook

Katja Vaulio

Kirjoittaja on vastuullisuuden asiantuntija, kouluttaja, Venäjän ja Kreikan kielten ja kulttuurien tuntija, kirjoittaja ja matkailija.