Toukokuun tunnelmia Oulun Industry Summit-tapahtumasta

Katja Vaulio | 30.5.2019

Tämä oli ensimmäinen vierailuni Industry Summit-tapahtumassa - ja toinen vierailuni Oulussa. Molemmat olivat positiivisia kokemuksia. Ainoa ongelmani ilmeni halutessani kuunnella samaan aikaan sekä Jätehuoltoyhdistyksen, että päälavan esityksiä, enkä yrityksistäni huolimatta onnistunut jakautumaan. Onneksi aineiston sai jälkikäteen, joten sain tutustua niihinkin esityksiin, jotka paikan päällä jäivät väliin.

Puheenvuoroja cleantechistä Venäjän jätemarkkinoihin

Henkilökohtaiset kiinnostuksenkohteeni tapahtumassa olivat kiertotalous, muovi, jätehuolto, tuulivoima sekä Venäjän jätemarkkinat. Jälkimmäinen Venäjää koskeva esitys ei valitettavasti tarjonnut minulle uutta mietittävää - mieluiten sitä kuulisi, ketä lähestyä Venäjällä ja kuinka, että keskustelut yhteistyöstä saataisiin alulle. Sen sijaan kiertotaloutta, jätehuoltoa, tuulivoimaa ja muovia koskevat puheenvuorot tarjosivat uutta tietoa ja näkökulmia.

Tapahtumassa oli myös puheenvuoroja tekoälystä ja digitalisaatiosta, joka sopii ajan henkeen. Cleantech:iin kuuluu vahvana osana erilaiset digitalisaatiot ja robotit eri muodoissaan edistämään alan kehitystä. Näihin esityksiin kaipaisin itse mahdollisimman konkreettista lähestymistapaa, sillä kaikille ne eivät ole jokapäiväistä agendaa. Jos onkin pakko valita yksi suosikkiesitys, se oli Bluecity Rotterdam-hankkeesta kertova puheenvuoro, joka esitteli hyvin käytännönläheisesti Rotterdamin kiertotalous-taloa (tai oikeammin vesipuistoa!). Aloin oitis haaveilla vastaavanlaisesta työpaikasta.

Onneksi Industry Summit-tapahtuma järjestettiin Oulussa

Pidin myös siitä, että tapahtuma järjestettiin Oulussa, eikä aina Etelä-Suomessa. Olin positiivisesti yllättänyt Oulun edistyksellisyydestä jäteasioissa ja Kiertokaaren asema oli siistein ja perusteellisin koskaan näkemäni jäteasema - tai paremminkin kierrätysasema. Haluaisin antaa myös palautetta oululaiselle energialle. Ihmiset olivat rennompia ja helpommin lähestyttäviä kuin kiireisessä etelässä, mikä omalta osaltaan teki tapahtuman tunnelmasta hyvin mukavan. Tutustuminen sujui paitsi Brella-työkalun avulla, mutta myös muutenkin. Jutellessani paikallisten kanssa opin paljon uusia jännittäviä asioita, esimerkiksi vanhojen kaivosten uudelleenkäytöstä ja siitä, että Nallikari on norjalaisten etelän lomakohde! Tapahtuman järjestäminen Oulussa tukee myös kotimaan matkailua, joka toki kiinnostaa minua, sillä vastuullinen matkailu on toinen intohimon kohteistani. Vastuullisuutta löytyi myös ruokapöydästä, kun tarjolla oli ihania kotimaisia kaloja, oululaisia puikulaperunoita ja tyrnishotteja.

Kiitos Oulu ja tapahtuman järjestäjät, sekä esiintyjät!

Lue lisää aiheesta Uusiouutisten elokuun numerosta, jossa kirjoitan tarkemmin Industry Summit-tapahtumasta.

Katja Vaulio

Kirjoittaja on vastuullisuuden asiantuntija, kouluttaja, Venäjän ja Kreikan kielten ja kulttuurien tuntija, kirjoittaja ja matkailija.