Löydä luontoyhteytesi uudelleen

Katja Vaulio | 12.2.2020

Olen miettinyt, mahdanko olla oikeanlainen luontoihminen, kun en kerta kaikkiaan pysty elämään auringon rytmissä. Kun aurinko nousee, minä käännän kylkeä sängyssä ja jatkan uniani. Ajatus telttayöstä ja päiväkausien vaelluksesta aiheuttaa hienoista ahdistusta ja huonoa omaatuntoa – eikö kunnon luontoihmisen pitäisi nauttia moisista aktiviteeteista koko sielullaan? Ajatuskin siitä, että nukun käpy selän alla, ei vain jotenkin innosta.

Kuitenkin sitä kaipaa luontoa elämäänsä. Kuitenkin tunnen vaistonvaraista tarvetta suojella luontoa. Voin huonosti, jos en näe ikkunoistani kasveja, puita tai vettä. Hermostun, kun näen jonkun heittävän roskia luontoon, saati sitten vahingoittavan sitä pahemmin. Kaupunkilaisena elämä on välillä jatkuvaa tasapainottelua kaupungin ja luonnon välillä – kumpaan oikein kuulun? Millainen kaupungin pitäisi olla, että siellä olisi ajateltu myös ihmisten hyvinvointia ja luonnon kaipuuta?

Ehkä on muitakin, jotka kaipaavat luontoyhteyttä elämäänsä, mietin. Luontoyhteyttä, joka löytyy helposti uudelleen, joka maadoittaa ja rauhoittaa. Sellaista, jota ei tarvitse hakea päiväkausien vaelluksilta, vaan sen pariin voi helposti hypätä kaupungista käsin. Niin syntyi kurssi ”Löydä luontoyhteytesi uudelleen”. Haluan tuoda luonnon, sen läheisyyden ja hyvinvointivaikutukset kaikkien ulottuville, helposti ja lempeästi.

Viime vuosina olen kantapään kautta oppinut, miten hyvää luonto tekee ihmiselle. Se on oikeastaan ainoa paikka, missä oikeasti rauhoitun ja jatkuvasti laukkaavat ajatukseni vaikenevat. Saavutan sen saman rauhan, mitä matkoillani koen. Ja siksi toistuvasti hakeudunkin näiden kokemusten pariin, luontoon ja matkoille.Valitsin kotipaikkanikin sen mukaan, että luonto on lähellä. Kangasala on hyvä paikka asua, sillä pääsen helposti metsään ja järven rannalle.

Mutta muutkin ovat löytäneet luonnon hyvää tekevät vaikutukset ja niistä on onneksi tehty jo tutkimuksiakin. Tarvitsemme siis luontoyhteyttä. Vähitellen luonnosta vieraantuneet ihmiset muistavat taas, miksi kaupunkiympäristö ei riitäkään. Miksi kaipaamme, vähintäänkin alitajuisesti, toisenlaisia maisemia. Vihreä ja sininen väri rauhoittavat ihmistä, mutta yhtälailla luonnon äänet hoitavat. Minulla toimii erityisesti veden ääni, joen solina ja aaltojen pauhu.

Etsitkö yhä omaa lempipaikkaasi luonnossa? Oletko jo unohtanut, miltä tuntuu olla rentoutunut? Kaipaatko hetken rauhoittumista? Näitä kaikkia löydät luonnosta, mutta myös kurssiltani, joka johdattelee lempeästi luonnon äärelle. Kurssi sopii TYKY-päivien ohjelmaksi, kaveriporukoille tai kenelle vain, joka haluaa hetkeksi luonnon ääreen. Luontoyhteys on onneksi ihan lähellä.

Katja Vaulio

Kirjoittaja on vastuullisuuden asiantuntija, kouluttaja, Venäjän ja Kreikan kielten ja kulttuurien tuntija, kirjoittaja ja matkailija.